Taalgebruik en Subculturen

Taalgebruik en Subculturen

Deelvraag 1: Wat is het verschil tussen het taalgebruik van jongeren in de periode 1990 – 1995 en 2010 – Heden?

 

Taalgebruik

 

Tegenwoordig hoor je al een scheldwoord als je langs een groepje jongeren loopt. Jongeren zeggen dit “voor de grap” tegen elkaar. Vaak zijn dit scheldwoorden als teringleijer, vieze homo, randebiel etc, maar tegenwoordig wordt er ook heel veel gescholden met kanker, kankermongool, kankerleijer, kankerhomo etc. Ook verzinnen jongeren steeds meer hun eigen woordjes, Eey G zeggen ze dan, wat iets van eey gozer betekent ofzo. Of afkortingen als wtf ( what the fuck ), kaulo (iets van verdomde), tanga ( lekkere meid/hoer) en nog veel meer.

 

Het is best logisch dat andere woorden als befkanarie, discotrut, eikelbijter en nog een aantal woorden geen plek in het woordenboek vonden. Alleen lullensmid is in het woordenboek terecht gekomen, als 'arts voor geslachtsziekten'.

 Jongerentaal


Zoals hierboven op het plaatje te zien ook dingen als fml (fuck my life), omg (o my god), lmao (laughing my ass of), epic (f*ckin grappig/vreemd) etc.

 

 

Vroeger was dit niet het geval, toen praatten de jongeren gewoon nog normaal nederlands.

 

Begin jaren negentig stond in de ban van het einde van de Apartheid, de Golfoorlog en de grote doorbraak van het internet. Typische dansmuziekstijlen zijn in deze tijd ontstaan.

Ook allerlei gebeurtenissen waren van grote invloed op de jongerentaal van begin jaren negentig. Ondanks het vele gebruik van diverse woorden, zijn niet alle uitdrukkingen van de jongerentaal van begin jaren negentig in de woordenboeken opgenomen.

 

Er zijn veel woorden/uitdrukkingen voor seksuele daden ontstaan, deze zijn door Hoppenbrouwers gewoon als neuken vertaald. In zijn woordenlijst staan ongeveer 17 verschillende woorden voor dit, waaronder bijtanken, niknikken en ruggetuffen. Ook stonden er 8 woorden voor zoenen, waaronder fetsen, klem zetten en kopkluiven. 3 van de woorden in zijn lijst staan nu in het woordenboek, dit zijn: Op de bek gaan, flenzen en ’n wipje leggen.


 


Deelvraag 2: Wat is het verschil tussen de subculturen van jongeren in de periode 1990 -1995 en 2010 – Heden?

 

Als eerste, wat zijn subculturen?

Subculturen zijn culturen van groepen binnen de meerderheidscultuur die andere normen en richtlijnen hebben dan de meerderheidscultuur. Alle subculturen hebben hun eigen typische kenmerken, zoals kledingstijl en/of muziekstijl.

Subculturen zijn de culturen van groepen in landen of regio’s, die andere normen en richtlijnen hebben dan de gewoonlijke cultuur, dus de meerderheidscultuur. Alle subculturen hebben hun eigen kenmerken, zoals de kleding, muziek en gewoontes

 

Subculturen komen vooral voor onder de jongeren. Jongeren doen snel met iets mee, als je een kind op bijvoorbeeld een emo-manier opvoedt, dan zal het kind hoogst waarschijnlijk deze subcultuur overnemen. Ook de omgeving kan hier een rol bij spelen, bijvoorbeeld door welke sociale contacten je hebt.

 

De bekendste, nog bestaande subculturen.

 

De bekendste en nog bestaande subculturen zijn,

 

Gabbers

Ontstaan rond 1990

Kleding: Trainingspak ( vaak van Austalian of Cavello) en een bomberjack.

Haar: De heren kaal of een wintercoupe.

De vrouwen een staart en soms onderin geschoren.

“Echte gabbers” droegen Nike Air Max met de veters in de schoenen gestopt.


 Casuals

De Casuals kwamen rond 1985 – 1995 van Engeland naar Nederland, waar het toen het Hooliganisme genoemd werd

Hooliganisme is geweld bij sportwedstrijden, voornamelijk voetbal. Er is wel een duidelijk verschil tussen Hooliganisme en (voetbal)vandalisme;

Voetbalvandalisme ontstaat doordat supporters irritatie krijgen door verkeerde beslissingen of het gedrag van spelers en dit in een gewelddadige manier afreageren.

 

Hooliganisme is vaak niet-toevallig. Dit is het bedrijven van geweld omwille van het geweld. Bijvoorbeeld het afspreken om ergens te gaan vechten.

 

Emo’s

 

Emo’s hebben vrijwel altijd donker haar dat half over hun oog valt. Soms donkere make-up rond de ogen, een piercing door de lip. Steeds meer jongeren zijn emo.

Het laag dragen van broeken, i.p.v. oldscool haar (krullerig, warrig, lang) hebben veel jongeren gewoon stijl haar, trainingsbroeken worden vaak gedragen, boxershorts in plaats van de o zo lekker zittende ballenknijpers.

Emo komt van een Amerikaanse muziekstroom. Het is een mix tussen gothix, punk, dus muziek met teksten over de negatieve dingen van het leven. Verder kun je ze herkennen aan hun donkere kleding en hun emotionele gewoontes die ze op verchillende manieren uit, bijvoorbeeld gedichten.

 

Zo heb je nog de kakkers, die spreken voor zich.

 

Welke veranderingen zijn er in het gedrag van (deze) jongeren.

 

In de periode 1990-1995 waren jongeren gewoon nog buiten aan het spelen (met vaak hun broer en/of zus), ook omdat er verder niet veel te doen was, maar ook omdat het van hun ouders moest.

Jongeren luisterden veel beter naar hun ouders. School werd serieuzer genomen. Dit kwam vooral omdat er geen luxe was, en als er geen luxe is, kan  je dit ook niet missen.

 

Tegenwoordig denken de jongeren dat ze de baas zijn; Ze luisteren niet meer naar hun ouders, hebben schijt aan de overheid, willen alleen nog maar luxe etc.

Elke jongere heeft tegenwoordig wel een mobiel waar ze mee kunnen bellen, smsen en allerlei andere social media. En de meeste jongens hebben wel een playstation of xbox.

 

De meest opvallende veranderingen in de kleding en haar zijn natuurlijk,

Het laag dragen van broeken, i.p.v. oldscool haar (krullerig, warrig, lang) hebben veel jongeren gewoon stijl haar, trainingsbroeken worden vaak gedragen, boxershorts in plaats van de o zo lekker zittende ballenknijpers.